Test
Modern Women | Wapń tylko w mleku?
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
20480
single,single-post,postid-20480,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
19351092452_8ba3b5aabe_o

26 lip Wapń tylko w mleku?

Czy wiedziałaś, że odpowiednia gospodarka wapniem w organizmie zależy w dużym stopniu od Twojej aktywności fizycznej oraz od tego, jak łączysz ze sobą spożywane produkty? Warto znać parę prostych zasad, ponieważ wapń jest jednym z ważniejszych składników mineralnych naszego organizmu. Stanowi podstawowy składnik kości. Kontrolowanie jego prawidłowego poziomu może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Pierwiastek ten wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, skurcze mięśni oraz prawidłową pracę serca. Jest ważnym elementem podczas krzepnięcia krwi. Aktywuje wiele enzymów oraz kontroluje wydzielanie niektórych hormonów.

19351092452_8ba3b5aabe_o
Objawy niedoboru i nadmiaru wapnia

Najczęstszymi przyczynami niedoboru jest jego niewystarczające spożycie, zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym bądź nieprawidłowa gospodarka hormonalna. Gdy we krwi poziom wapnia jest za niski , zostaje on uwolniony z kości – największego magazynu tego pierwiastka. Podwyższając jego poziom we krwi, obniża się jego stężenie w kościach, które robią się kruche i łamliwe. Taki mechanizm może prowadzić do osteoporozy lub krzywicy. Mała ilość wapnia w organizmie może skutkować również gorszym funkcjonowaniem układu nerwowego, takim jak mrowienie kończyn, a nawet stany lękowe. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi i być przyczyną krwotoków z nosa. Innymi objawami są bóle mięśni, niedociśnienie tętnicze oraz zaburzenia rytmu serca. Natomiast nadmiar wapnia może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych, zwapnienia narządów oraz zaburzenia wchłaniania magnezu, żelaza i cynku.

Źródła wapnia w pożywieniu

Wiele produktów spożywczych zawiera wapń, ale najlepszym źródłem tego składnika mineralnego jest oczywiście mleko i jego przetwory – jogurty, sery, maślanki. Produkty te mają w swoich składach ważne pierwiastki – fosfor i magnez – które zwiększają wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym. Warto pamiętać o tym, że odtłuszczone wersje tych produktów mają dokładnie taką sobą wartość wapnia, jak ich odpowiedniki o większej zawartości tłuszczu. Duży udział w produktach zawierających dużą ilość wapnia jest woda mineralna. Innymi źródłami są warzywa: jarmuż, brokuły, kapusta, bób, por czy seler oraz inne produkty roślinne: migdały, sezam, nasiona słonecznika, amarantus bądź soja. Warto pamiętać, że pierwiastek ten znajduje się również w dużych ilościach w małych rybach, które spożywane są razem z ościami (sardynki). Osoby nie pijące mleka, muszą zwracać uwagę, aby wapń dostarczać głownie przez spożywanie soi i produktów wzbogacanych w ten pierwiastek. Warzywa nie są uznane za odpowiednie samodzielne źródło, ponieważ występujące w nich włókna i kwasy organiczne wiążą się z pierwiastkiem w nieprzyswajalne związki wapnia.

Przeciętnie wchłaniane jest około 35% spożytego wapnia. Biodostępność tego pierwiastka zależna jest od bardzo dużej ilości czynników. Są nimi między innymi wiek, stan odżywienia, skład mikroflory w jelitach, gospodarka hormonalna, skład pożywienia oraz regularna aktywność fizyczna. Wchłanianie wapnia jest ograniczane przez błonnik (wszystko na temat błonnika przeczytasz tutaj), wolne kwasy tłuszczowe, niskie spożycie witaminy D, szczawiany występujące w kawie i herbacie oraz fityniany występujące głównie w zbożach, warzywach strączkowych i owocach.

Wapń to bardzo ważny składnik mineralny. Zadbaj o jego odpowiednią ilość w swojej diecie oraz pamiętaj o sposobach, dzięki którym będzie to łatwiejsze.

AUTOR