Test
Modern Women | Wapń tylko w mleku?
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
20480
post-template-default,single,single-post,postid-20480,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

26 Lip Wapń tylko w mleku?

Czy wiedziałaś, że odpowiednia gospodarka wapniem w organizmie zależy w dużym stopniu od Twojej aktywności fizycznej oraz od tego, jak łączysz ze sobą spożywane produkty? Warto znać parę prostych zasad, ponieważ wapń jest jednym z ważniejszych składników mineralnych naszego organizmu. Stanowi podstawowy składnik kości. Kontrolowanie jego prawidłowego poziomu może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Pierwiastek ten wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, skurcze mięśni oraz prawidłową pracę serca. Jest ważnym elementem podczas krzepnięcia krwi. Aktywuje wiele enzymów oraz kontroluje wydzielanie niektórych hormonów.

Objawy niedoboru i nadmiaru wapnia

Najczęstszymi przyczynami niedoboru jest jego niewystarczające spożycie, zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym bądź nieprawidłowa gospodarka hormonalna. Gdy we krwi poziom wapnia jest za niski , zostaje on uwolniony z kości – największego magazynu tego pierwiastka. Podwyższając jego poziom we krwi, obniża się jego stężenie w kościach, które robią się kruche i łamliwe. Taki mechanizm może prowadzić do osteoporozy lub krzywicy. Mała ilość wapnia w organizmie może skutkować również gorszym funkcjonowaniem układu nerwowego, takim jak mrowienie kończyn, a nawet stany lękowe. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi i być przyczyną krwotoków z nosa. Innymi objawami są bóle mięśni, niedociśnienie tętnicze oraz zaburzenia rytmu serca. Natomiast nadmiar wapnia może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych, zwapnienia narządów oraz zaburzenia wchłaniania magnezu, żelaza i cynku.

Źródła wapnia w pożywieniu

Wiele produktów spożywczych zawiera wapń, ale najlepszym źródłem tego składnika mineralnego jest oczywiście mleko i jego przetwory – jogurty, sery, maślanki. Produkty te mają w swoich składach ważne pierwiastki – fosfor i magnez – które zwiększają wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym. Warto pamiętać o tym, że odtłuszczone wersje tych produktów mają dokładnie taką sobą wartość wapnia, jak ich odpowiedniki o większej zawartości tłuszczu. Duży udział w produktach zawierających dużą ilość wapnia jest woda mineralna. Innymi źródłami są warzywa: jarmuż, brokuły, kapusta, bób, por czy seler oraz inne produkty roślinne: migdały, sezam, nasiona słonecznika, amarantus bądź soja. Warto pamiętać, że pierwiastek ten znajduje się również w dużych ilościach w małych rybach, które spożywane są razem z ościami (sardynki). Osoby nie pijące mleka, muszą zwracać uwagę, aby wapń dostarczać głownie przez spożywanie soi i produktów wzbogacanych w ten pierwiastek. Warzywa nie są uznane za odpowiednie samodzielne źródło, ponieważ występujące w nich włókna i kwasy organiczne wiążą się z pierwiastkiem w nieprzyswajalne związki wapnia.

Przeciętnie wchłaniane jest około 35% spożytego wapnia. Biodostępność tego pierwiastka zależna jest od bardzo dużej ilości czynników. Są nimi między innymi wiek, stan odżywienia, skład mikroflory w jelitach, gospodarka hormonalna, skład pożywienia oraz regularna aktywność fizyczna. Wchłanianie wapnia jest ograniczane przez błonnik (wszystko na temat błonnika przeczytasz tutaj), wolne kwasy tłuszczowe, niskie spożycie witaminy D, szczawiany występujące w kawie i herbacie oraz fityniany występujące głównie w zbożach, warzywach strączkowych i owocach.

Wapń to bardzo ważny składnik mineralny. Zadbaj o jego odpowiednią ilość w swojej diecie oraz pamiętaj o sposobach, dzięki którym będzie to łatwiejsze.

AUTOR