Test
Modern Women | Tradycyjne potrawy świąteczne na nowo
Portal dla nowoczesnych kobiet
święta, potrawy, dania, tradycja, tradycyjne, 12 potraw, karp, makowiec, ryba, ciasto, pieczenie, wigilia, kuchnia, przepisy
21774
post-template-default,single,single-post,postid-21774,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

20 Gru Tradycynie potrawy na nowo – przepisy świąteczne

Święta kojarzą się z ciepłem, bliskością i aromatycznymi zapachami wigilijnych przysmaków. Coraz cześciej jednak mamy ochotę na urozmaicenie i szukamy nowych sposobów na przygotowanie znanych potraw. Chcemy, żeby przygotowane dania były smaczne i tradycyjne, ale również oryginalne, budzące zainteresowanie i zaskoczenie naszych gości.

Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znane są oczywiście karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków? Wystarczy delikatnie je urozmaicić!

Święta Bożego Narodzenia to kulinarna uczta, która daje miłośnikom gotowania duże pole do popisu, ale część z nich boi się eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Sęk w tym, żeby bez odchodzenia od znanych smaków, zaproponować coś oryginalnego. Dobry pomysłem mogą być zboża ekspandowane, dodatek, który będzie nowym akcentem, a jednocześnie nada oryginalności staropolskim, świątecznym daniom.
Więcej: Czym są zboża ekspandowane?

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC Z QUINOĄ (komosą ryżową)
SKŁADNIKI:

– 200g quinoi ekspandowanej
– 1 puszka masy makowej (lub samodzielnie przygotowanej)
– 80g miodu wielokwiatowego
– 1 tabliczka czekolady deserowej
– 20g płatków migdałów
– 20g kandyzowanej skórki pomarańczy
– 3 jajka (białka)

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozpuścić masło, dodać do niego miód, a następnie ekspandowaną quinoę – mieszać do połączenia wszystkich składników.
2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić masę z ekspandowaną quinoą po jej spodzie.
3. Połączyć masę makową z białkami jajek, mieszać do połączenia składników, a następnie ułożyć powstałą masę na quinoi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut.
4. Po wystygnięciu i wychłodzeniu pokroić makowiec na porcje, udekorować rozpuszczoną czekoladą, płatkami z migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy.

KARP W GRYCZANEJ PANIERCE Z SOSEM PIERNIKOWYM
SKŁADNIKI:

– 100g gryki ekspandowanej
– 4 dzwonka karpia
– 300ml czerwonego wina
– 50g cukru
– 50ml octu winnego
– 100g pierników bez polewy
– 150ml oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Wyczyścić dzwonek z karpia z łusek, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Przyprawić solą i obtoczyć w zmielonej ekspandowanej gryce.
3. Karpia smażyć na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego ok. 5 min. z każdej strony.
4. Sos piernikowy: cukier i ocet podgrzać w garnku do momentu aż cukier się skarmelizuje, wlać wino do powstałego karmelu i gotować przez 15 min.
5. Pierniki rozdrobnić nożem lub przy użyciu tarki i wsypać do sosu w celu nadania smaku oraz zagęszczenia sosu.

AUTOR
Czytaj dalej…

Chcąc jeść zdrowo, ale ciekawie, co raz częściej szukamy nowych dodatków do naszych posiłków. Na półkach sklepowych ze zdrową żywnością znajdziemy między innymi zboża ekspandowane. Lekkie i ciekawie wyglądające stanowią wartościową przekąskę lub uzupełnienie dań… dalej

Zdrowe jedzenie nie musi być wymyślne i nie musi być sprowadzane z drugiego końca świata. Nie koniecznie trzeba kupować produkty o obco brzmiących nazwach, ponieważ ciekawe produkty znajdziemy również w ofercie polskich producentów. Świetnym pomysłem jest też szukanie kulinarnych inspiracji w często zapomnianej tradycyjnej kuchni… dalej

Jednymi z moich ulubionych filmów do oglądania na YouTube są testy kosmetyków. Mając nadzieję, że też lubicie tego typu filmy, przygotowałam dla Was test podkładu Royal Skin z Wibo. Jak się u mnie sprawdził możecie sprawdzić klikając w okno poniżej. Od siebie dodam jeszcze, że kolor który testuje jest dla mnie za ciemny, ale w stacjonarnym… dalej