Test
Modern Women | Czy mięso z indyka wpływa na nastrój?
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
18575
single,single-post,postid-18575,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
indyk wyrozniajacy

02 mar Czy mięso z indyka wpływa na nastrój?

indyk modenwomen 1

Chciałabym zachęcić Was do częstszego jedzenia mięsa z indyka. Jest to bardzo dobra alternatywa dla kurczaka. Zacznijmy od tego, że hodowanie indyków odbywa się w dużo lepszych warunkach niż kurczaków, które są ściśle zamykane w małych klatkach. Indyki nie przeżyłyby w takich okolicznościach. Dzięki temu, podczas dojrzewania, są mniej zestresowane, co bezpośrednio przekłada się na jakość mięsa.

Mięso indyka jest niestety niedoceniane – a szkoda! Zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka, które do tego jest łatwo przyswajalne. Dodatkowym atutem jest to, że zawiera małą ilość tłuszczu, a większa jego część znajduję się głównie w skórze i pod nią, wiec łatwo się go pozbyć. Mięso z indyka jest dozwolone w dużej ilości diet.

Ze względu na niską kaloryczność, można je jeść podczas odchudzania, a dzięki minimalnej zawartości kolagenu polecane jest sportowcom. Dodatkowo jest lekkostrawne, więc świetnie nadaje się dla rekonwalescentów. Charakteryzuje się dużą zawartością witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12, tiaminy (B1) , ryboflawiny (B2) i niacyny (B3 inaczej PP), które mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso to jest też bogate w fosfor, potas, żelazo i cynk, który polepsza stan naszej skóry oraz wpływa na dobre działanie enzymów. Odpowiedzią na pytanie zawarte w tytule jest – TAK! W indykach występuje aminokwas L-tryptofan, który działa uspokajająco i wyciszająco. Oprócz tego wspomaga produkcję serotoniny (hormon szczęścia), wprawiając nas w dobry nastrój  😀

Kupując mięso indycze, zwróć uwagę na jego jędrność i sprężystość, a także na odpowiednią barwę. Powinna ona być jasnoróżowa, ale nie za biała. Wystrzegajcie się również kawałków, które posiadają żyłki i krwiaki. Nie przechowujcie mięsa żadnego mięsa drobiowego dłużej niż 2 dni. Gdy jest ono już zmielone należy wykorzystać je tego samego dnia.

Z poprzednich artykułów wiecie, że uwielbiam proste rozwiązania. Im szybsze przygotowanie dania, tym lepiej. Mięso z indyka jest proste w przyrządzaniu i nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Dzisiaj chcę Wam pokazać, jak zrobić pyszne kotleciki z indyka w 30 minut!

Będzie Wam potrzebne:

– 500 gramów mięsa mielonego z indyka
– 1 jajko
– dwie łyżki otrębów (moje były gryczane)
– pęczek koperku
– jedna cebula
– czosnek, sól i pieprz

W robieniu kotlecików nie ma nic trudnego☺ Dusimy cebule i czekamy, aż ostygnie. Siekamy koperek i miażdżymy czosnek. Łączymy wszystkie składnik ze sobą, zagniatamy i gotowe! WSKAZÓWKA! Najłatwiej będzie się Wam formować kotleciki, jak będziecie mieć mokre ręce :) Gotowe, spłaszczone kuleczki smażymy na patelni, na której można smażyć bez tłuszczu. Jeżeli takiej nie macie, posmarujcie patelnię odrobiną oleju rzepakowego, aby kotleciki się nie przypaliły. 

Smacznego!

indyk2
indyk3
AUTOR