Test
Modern Women | Czytelnia
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
16173
page,page-id-16173,page-template,page-template-blog-vertical-loop,page-template-blog-vertical-loop-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Przepyszny chleb z mąką lnianą – łatwy przepis

Przepyszny chleb z mąką lnianą – łatwy przepis

Zdrowe jedzenie nie musi być wymyślne i nie musi być sprowadzane z drugiego końca świata. Nie koniecznie trzeba kupować produkty o obco brzmiących nazwach, ponieważ ciekawe produkty znajdziemy również w ofercie polskich producentów. Świetnym pomysłem jest też szukanie kulinarnych inspiracji w często zapomnianej tradycyjnej kuchni regionalnej. Jednym z produktów używanych kiedyś na wsi jest bezglutenowa, pełna witamin i wartości odżywczych mąka lniana. Sprawdźmy, co możemy wyczarować w kuchni przy jej użyciu.

IMG_3480

Wśród ostatnio panujących kulinarnych trendów łatwo zauważyć poszukiwań bezglutenowych zamienników dla klasycznej mąki pszennej. Sama staram się ograniczać gluten (mam na niego zdiagnozowaną nietolerancję), więc wszystkie nowe mąki budzą moją ciekawość. O ile sięganie po mąkę kokosową czy migdałową nie wpisuje się w moje starania jedzenia roślin lokalnych, mąkę jaglaną i gryczaną bardzo lubię. Dlatego bardzo ucieszyłam się, gdy dostałyśmy możliwość przetestowania mąki lnianej LenVitol®. Mam dla Was wypróbowany przepis na przepyszny chleb. I nie przerażajcie się, praca nad nim trwa kilkanaście minut, a przez resztę czasu robi się sam.

Warto odkrywać tradycję na nowo

Nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i stylu życia stale wzrasta. Dlatego coraz częściej sięgamy po produkty pochodzenia roślinnego. Smaczne i zdrowe przepisy bazujące na roślinach bardzo łatwo można znaleźć w sieci. Skąd ten powrót do prostoty? Nie oczekujemy już rewolucji na talerzu. Coraz częściej szukamy jedzenia w stylu slow, czyli ma być naturalnie i prosto. I nie dotyczy to już tylko wegan i wegetarian. Po rośliny sięgają również fani smacznej kuchni regionalnej i tradycyjnej. Mąka lniana jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej, stanowi również doskonały dodatek do innych mąk. W Polskiej kuchni może mieć wyjątkowo wiele zastosowań. Jest przy tym źródłem zdrowia, bez zawartości glutenu.

Oto kilka praktycznych szczegółów, które przydadzą się jeśli liczysz makroskładniki w swoich posiłkach. Szklanka mąki lnianej, czyli 110 gramów, to:

– 41,8 g białka,
– 8,8 g tłuszczy,
– 4,4 g węglowodanów,
– 7,4 g błonnika,
– 15,55% dziennego zapotrzebowania kalorycznego na diecie 2 000 kcal.

Co kryje się w mące z lnu?

Mąka Lniana LenVitol®, to idealny produkt do gotowania, smażenia placków i naleśników oraz pieczenia chleba i ciastek. Może być spożywana również bez obróbki termicznej, jako dodatek do past, jogurtów, owocowych lub warzywnych koktajli. To także składnik polecany dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Mąka charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej, zdrowej i skutecznej diety. Doskonała regulacja układu trawiennego to jedna z najkorzystniejszych właściwości lnu. Walory mąki lnianej można by długo wymieniać. Wytwarzana z lnu zwyczajnego zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Produkt charakteryzuje się również niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Mąka lniana dostępna jest w sprzedaży w dużych sieciach handlowych na półkach ze zdrową żywnością, w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepie internetowym Oleofarm24.pl.

Pojemność i cena: 500 g – ok. 9 PLN
Skład: Mąka lniana ze zmielonych odtłuszczonych nasion lnu zwyczajnego Linum usitatissimum L. – 100%.

Przepis na pyszny chleb z mąką lnianą
IMG_3485
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki lnianej LenVitol®
  • 0,5 litr wody
  • 2,5 dag drożdży (¼ kostki)
  • 0,5 łyżeczka cukru
  • 4 łyżek płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ulubione dodatki: ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, rodzynki lub żurawina

Drożdże rozdrobnić i posypać cukrem, dolać trochę wody i rozpuścić. Po rozpuszczeniu dodać płatki owsiane, sól, wodę przegotowaną (letnią!) – rozmieszać i odstawić na 20 min. Następnie dodać mąkę i dodatki, wymieszać i dobrze zagnieść. Dodać łyżkę oleju jeszcze raz zagnieść, żeby ciasto było śliskie i odklejało się od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 40-60 min.) Wyłożyć do foremki wyłożonym papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię dociskając mokrą dłonią. Postawić jeszcze na 15 min w ciepłym miejscu. Piec 1,5 h (czasami trochę dłużej, do momentu aż się lekko zarumieni) w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z blachy i zostawić do wystygnięcia.

Wskazówka nr 1:

Mąkę z mokrymi składnikami najpierw wymieszaj łyżką, a później ugniataj jedną ręką. Ciasto drożdżowe jest bardzo klejące, więc dobrze jest mieć jedną rękę wolną, gdy trzeba dodać olej czy więcej mąki.

Wskazówka nr 2:

Ważne jest, żeby po upieczeniu wyjąć chleb z blachy, i innym przypadku „spoci się”, podejdzie wodą i rozmięknie.

IMG_3482
AUTOR
Czytaj dalej…
IMG_0981

Urlop zbliża się wielkimi krokami. Wiecie, co to oznacza: dieta i codzienne treningi. Jedząc mniej i przede wszystkim zdrowo, sama ze sobą czuję się znacznie lepiej. Jestem jedną z tych osób, które jak coś robią, to na 100%. Łączy się to z dokładnym ważeniem i odmierzaniem tego, co jem. Wiem… bywa upierdliwe, ale sprawia mi to dużą satysfakcję i pomaga w utrzymaniu diety… dalej

beets

Jednym z moich ulubionych jest burak. Ma niesamowity smak, który można komponować z mnóstwem dodatków, ale co ważniejsze, jest bardzo zdrowy. Wiedziałyście, że już w starożytności odkryto jego pozytywny wpływ na ludzki organizm? Buraki są tanim źródłem wielu substancji. To dosłownie „kopalnia” składników mineralnych. Warto zwrócić uwagę na zawarte w nich żelazo… dalej

65254df0b066c294ed4c6dcb64672283

Aby uzyskać doskonałą sylwetkę, zwróć najpierw uwagę na to co jesz! Spożywanie odpowiednich proporcji wartości odżywczych, witamin oraz minerałów, wpływa na nasz wygląd, zapewniając przy tym dobre samopoczucie. Badania brytyjskich naukowców wskazały, że głównym winowajcą nadwagi jest niezdrowa dieta. Warto zatem zawalczyć o zdrowe nawyki żywieniowe. Od czego zacząć?… dalej

Przejdź do strony artykułu