Test
Modern Women | Czytelnia
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
16173
page,page-id-16173,page-template,page-template-blog-vertical-loop,page-template-blog-vertical-loop-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Oryginalnie i tradycynie – przepisy świąteczne

Oryginalnie i tradycynie – przepisy świąteczne

Święta kojarzą się z ciepłem, bliskością i aromatycznymi zapachami wigilijnych przysmaków. Często jednak dla urozmaicenia szukamy nowych rozwiązań dla dobrze nam znanych przepisów. Chcemy, żeby przygotowane potrawy były smaczne i tradycyjne, ale również oryginalne, budzące zainteresowanie i może nawet zaskoczenie naszych gości.

modern_women_święta

Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znanym daniem jest oczywiście karp i barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków? Wystarczy delikatnie je urozmaicić!

Święta Bożego Narodzenia to kulinarna uczta, która daje miłośnikom gotowania duże pole do popisu, ale część z nich boi się eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Sęk w tym, żeby bez odchodzenia od znanych smaków, zaproponować coś oryginalnego. Proponujemy wybrać zboża ekspandowane jako zdrowy dodatek, który będzie nowym akcentem, a jednocześnie nada oryginalności staropolskim, świątecznym daniom.
Więcej: Czym są zboża ekspandowane?

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC Z QUINOĄ (komosą ryżową)
SKŁADNIKI:

– 200g quinoi ekspandowanej SOLIGRANO
– 1 puszka masy makowej (lub samodzielnie przygotowanej)
– 80g miodu wielokwiatowego
– 1 tabliczka czekolady deserowej
– 20g płatków migdałów
– 20g kandyzowanej skórki pomarańczy
– 3 jajka (białka)

makowiec_modern_women_soligrino
PRZYGOTOWANIE:

1. Rozpuścić masło, dodać do niego miód, a następnie ekspandowaną quinoę – mieszać do połączenia wszystkich składników.
2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić masę z ekspandowaną quinoą po jej spodzie.
3. Połączyć masę makową z białkami jajek, mieszać do połączenia składników, a następnie ułożyć powstałą masę na quinoi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut.
4. Po wystygnięciu i wychłodzeniu pokroić makowiec na porcje, udekorować rozpuszczoną czekoladą, płatkami z migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy.

KARP W GRYCZANEJ PANIERCE Z SOSEM PIERNIKOWYM
SKŁADNIKI:

– 100g gryki ekspandowanej SOLIGRANO
– 4 dzwonki karpia
– 300ml czerwonego wina
– 50g cukru
– 50ml octu winnego
– 100g pierników bez polewy
– 150ml oleju rzepakowego

modern_women_karp_soligrino
PRZYGOTOWANIE:

1. Wyczyścić dzwonek z karpia z łusek, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Przyprawić solą i obtoczyć w zmielonej ekspandowanej gryce.
3. Karpia smażyć na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego ok. 5 min. z każdej strony.
4. Sos piernikowy: cukier i ocet podgrzać w garnku do momentu aż cukier się skarmelizuje, wlać wino do powstałego karmelu i gotować przez 15 min.
5. Pierniki rozdrobnić nożem lub przy użyciu tarki i wsypać do sosu w celu nadania smaku oraz zagęszczenia sosu.

AUTOR
Czytaj dalej…
modern_women_seligrano

Chcąc jeść zdrowo, ale ciekawie, co raz częściej szukamy nowych dodatków do naszych posiłków. Na półkach sklepowych ze zdrową żywnością znajdziemy między innymi zboża ekspandowane. Lekkie i ciekawie wyglądające stanowią wartościową przekąskę lub uzupełnienie dań… dalej

IMG_3485

Zdrowe jedzenie nie musi być wymyślne i nie musi być sprowadzane z drugiego końca świata. Nie koniecznie trzeba kupować produkty o obco brzmiących nazwach, ponieważ ciekawe produkty znajdziemy również w ofercie polskich producentów. Świetnym pomysłem jest też szukanie kulinarnych inspiracji w często zapomnianej tradycyjnej kuchni… dalej

modern_women_test_wibo

Jednymi z moich ulubionych filmów do oglądania na YouTube są testy kosmetyków. Mając nadzieję, że też lubicie tego typu filmy, przygotowałam dla Was test podkładu Royal Skin z Wibo. Jak się u mnie sprawdził możecie sprawdzić klikając w okno poniżej. Od siebie dodam jeszcze, że kolor który testuje jest dla mnie za ciemny, ale w stacjonarnym… dalej

Przejdź do strony artykułu