Test
Modern Women | Czym są zboża ekspandowane?
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
21771
single,single-post,postid-21771,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
modern_women_seligrano

10 gru Czym są zboża ekspandowane?

Chcąc jeść zdrowo, ale ciekawie, co raz częściej szukamy nowych dodatków do naszych posiłków. Na półkach sklepowych ze zdrową żywnością znajdziemy między innymi zboża ekspandowane. Lekkie i ciekawie wyglądające stanowią wartościową przekąskę lub uzupełnienie dań. Ale co właściwie oznacza ekspandowanie?

modern_women_seligrano
Ekspandowanie – co to jest?

Ekspandowanie jest procesem, któremu poddawane są zboża. Zaraz po zbiorze, ziarna przechodzą dokładną selekcję – każde z nich musi mieć taki sam kształt, wielkość i wagę. Następnie one zostają pozbawione łuski i oczyszczone, po czym poddawane są obróbce ciśnieniowej z użyciem pary wodnej. Dzięki temu, już po chwili stają się puszyste i zachowują  charakterystyczny smak zboża. Ekspandowanie odbywa się bez użycia sztucznych dodatków, cukru, soli, ani innych składników. Pod tym względem proces ten różni się od metod stosowanych powszechnie do produkcji zboża – jest znacznie mniej inwazyjny, a produkty, które powstają w ten sposób nie podrażniają żołądka

Zboża ekspandowane mają szansę wybić się na tle innych produktów zbożowych dzięki temu, że są smaczne, lekkie i nie powodują uczucia ciężkości po zjedzeniu. Można je wykorzystać na wiele sposobów, przełamując kulinarną nudę. Miłośnicy składników ekologicznych i bezglutenowych znajdą wśród nich mnóstwo propozycji, które mogą z powodzeniem wprowadzić do codziennego menu np. grykę, amarantus, quinoę czy orkisz. Producenci zadbali też o osoby, które chcą sobie osłodzić życie niewielką ilością cukru oraz owocami.

Zboża ekspandowane przełamują nudę

Zboża to jeden z najważniejszych składników zbilansowanej diety. Mimo pojawiających się głosów sprzeciwu, jakoby były niezdrowe i tuczące, eksperci uplasowali je na trzecim miejscu piramidy żywności zaraz po sporcie i grupie „warzywa i owoce”. Ziarna ekspandowane są uniwersalnym dodatkiem do codziennych posiłków, a przez to świetnym uzupełnieniem wartości odżywczych dostarczanych organizmowi. Można je połączyć z jogurtem naturalnym, jako urozmaicenie drugiego śniadania, zrobić z nich pyszne batoniki na przejażdżkę rowerową, czy upiec ciastka.

Zboża ekspandowane dobrze komponują się też z daniami głównymi, np. jako dodatek do placuszków warzywnych czy posypka do zup-kremów. Z łatwością można je również wykorzystać przygotowując nowe i oryginalne odsłony tradycyjnych potraw świątecznych. Ciekawe przepisy znajdziecie w następnym artykule.

AUTOR
Czytaj dalej…
IMG_3485

Zdrowe jedzenie nie musi być wymyślne i nie musi być sprowadzane z drugiego końca świata. Nie koniecznie trzeba kupować produkty o obco brzmiących nazwach, ponieważ ciekawe produkty znajdziemy również w ofercie polskich producentów. Świetnym pomysłem jest też szukanie kulinarnych inspiracji w często zapomnianej tradycyjnej kuchni… dalej

IMG_7243

Na pytanie „Którego Polaka nie dopadła jeszcze jesienna chandra?” tylko niewielu podniosłoby rękę. Panująca aura i zmieniony niedawno czas na zimowy powodują, że przez blisko 2/3 dnia spędzamy w zimnie i ciemności. A jak wiadomo najlepszym przyjacielem w takim okresie jest słońce, ale i jego ostatnio jak na lekarstwo. Mamy dla Was rady… dalej

modern_women_test_wibo

Jednymi z moich ulubionych filmów do oglądania na YouTube są testy kosmetyków. Mając nadzieję, że też lubicie tego typu filmy, przygotowałam dla Was test podkładu Royal Skin z Wibo. Jak się u mnie sprawdził możecie sprawdzić klikając w okno poniżej. Od siebie dodam jeszcze, że kolor który testuje jest dla mnie za ciemny, ale w stacjonarnym… dalej