Test
Modern Women | 7 porad, dzięki którym przedłużysz trwałość żywności
Portal dla nowoczesnych kobiet
blog, portal, porady, lifestyle, jedzenie, kuchnia, gotowanie, moda, fashion, strój, zakupy, zdrowie, fit, sport, wydażenia, kosmetyki, uroda
18407
post-template-default,single,single-post,postid-18407,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_370,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

23 Lut 7 porad, dzięki którym przedłużysz trwałość żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności pozwala nam zadbać o zachowanie jak najlepszej jakości produktów. Ich higiena bezpośrednio przekłada się na Twoje zdrowie i stan konta. Jeśli zapamiętasz kilka prostych zasad, przestaniesz wyrzucać zepsute jedzenie. Dzięki temu, nie tylko sprzeciwisz się marnowaniu żywności, ale również zaoszczędzisz pieniądze.

Odpowiednie miejsce w lodówce

W różnych obszarach lodówki występują inne temperatury. Zdecydowanie trzeba to wykorzystać i posegregować produkty według pewnego klucza. Na półkach usytuowanych wyżej panuje wyższa temperatura. Ułóż tam mleko i fermentowane przetwory mleczne – kefiry, jogurty. Takie warunki ich przechowywania znacznie zwolnią rozwijanie się bakterii gnilnych. Postaw tam także przetwory owocowe – dżemy, konfitury czy powidła. Półki niższe wykorzystaj do składowania wcześniej przygotowanych potraw (ugotowane ziemniaki, zupy) oraz żywności o krótkim terminie ważności: wędliny, sery żółte oraz białe. Dolne szuflady przeznacz na warzywa i owoce. Na bocznych półkach najlepiej przechowuj wszystkie sosy, słoiki z przetworami i oleje roślinne – najlepiej przelej je do szklanych butelek.

Pudełka

Najlepiej używać pudełek szklanych lub ewentualnie wykonanych z dobrej jakości plastiku – minimalizuje to przedostawanie się do żywności związków, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Do wędlin i serów używaj pojemników próżniowych lub takich ze szczelnym zamknięciem.

Swoje pudełko kupiłam w Ikei. Jest to pojemnik na żywność FÖRTROLIG. Kosztuje 19,99 zł. Jest szklany, a dzięki uszczelkom bardzo szczelny.

Przechowywanie chleba

Jestem ogromną zwolenniczką mrożenia pieczywa. Bułki pakuje pojedynczo do torebek na mrożonki, a bochenki dziele na mniejsze części i również mrożę je oddzielnie. Wieczorem wyjmuje tyle, ile wiem, ze będzie mi potrzebne następnego dnia. Rankiem cieszę się kanapkami ze świeżym pieczywem! Jeżeli jednak w moich chlebaku znajdzie się czerstwe pieczywo (które oczywiście nie jest jeszcze pokryte pleśnią), nie wyrzucam go! Wykorzystuje go do zrobienia grzanek w tosterze lub puddingu.

Warzywa

Pamiętaj, żeby umyć je dopiero przed spożyciem, a nie przed włożeniem ich do lodówki. Dzięki temu podczas przechowywania, warstwa substancji naturalnych będzie chronić je dodatkowo przed zepsuciem. Sałatę, rzodkiewki i zioła przechowuj lekko wilgotne. Zapobiegnie to ich więdnięciu. Warto pamiętać, żeby opakowania nie były szczelnie zamknięte, aby nie zgniły. Cebuli nie przechowuj razem z ziemniakami. Takie połączenie działa niekorzystnie na te warzywa.

Owoce

Wiele z nich wytwarza specjalne gazy, które są odpowiedzialne za psucie się innych produktów. Dlatego zaleca się trzymanie morel, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek w oddzielnych opakowaniach. Jeżeli chodzi o truskawki, to sposób na przedłużenie ich świeżości jest bardzo łatwy! Zrób im specjalną kąpiel! Nie żartuję 🙂 Połącz 15-20 ml octu jabłkowego z 200 ml wody i wrzuć owoce na minutę do takiej mieszanki! Trwałość truskawek przedłuży się nawet dwukrotnie! Nie martw się – takie stężenie octu nie zmieni ich pysznego smaku.

Wędliny

Moja przyjaciółka nauczyła mnie pewnego triku. Wokół jej domu rosną liście chrzanu. Najpierw uważała je za irytujące chwasty, ale później przekonała się o ich wspaniałej właściwości. Wędlina, która jest zawinięta w liście chrzanu i przechowywana w lodówce znacznie dłużej zachowuje swoją trwałość.

Jeżeli nie macie oddzielnego pojemnika na wędlinę, przechowujcie ją w pergaminie, a nie w folii spożywczej czy plastikowych torebkach.

Zasada kaskadowego układania żywności

Zadbaj o to, aby w lodówce, oprócz odpowiedniego rozmieszczenia żywności ze względu na temperaturę, poukładać produkty według terminu przydatności. Jedzenie o dłuższej trwałości połóż za tymi, które trzeba zjeść szybciej. Dzięki temu będziesz efektywniej wykorzystywała zrobione zapasy żywności.

I ostatnia podpowiedź 😀 Idąc po zakupy, pamiętaj o tym, żeby być najedzoną. Dzięki temu nie kupisz większej ilości jedzenie pod wpływem impulsu 🙂

Jestem ciekawa, jakie Wy macie sposoby na przedłużenie przechowywania jedzenia. Podzielcie się nimi w komentarzu!

AUTOR